7 Indikator Kebahagiaan Dunia

Diadaptasi dari sebuah artikel tarbiah. Ibnu Abbas ra. adalah salah seorang sahabat Nabi SAW yang… [Baca Lagi]

7 Indikator Kebahagiaan Dunia 7 Indikator Kebahagiaan Dunia

Majalah JOM selepas 2 tahun.

Salam, Apabila terkenangkan apa yang berlaku semenjak dua tahun yang lalu, sering terkuntum senyuman… [Baca Lagi]

Majalah JOM selepas 2 tahun. Majalah JOM selepas 2 tahun.

Adikku, bersabarlah

Salam   Saya bertemu lagi dengan seorang adik yang mengingatkan saya semula akan kepentingan… [Baca Lagi]

Adikku, bersabarlah Adikku, bersabarlah

Survival Tips Bila Semua Barang Naik!

Salam   Saya terpanggil untuk menulis apabila ada yang berkongsikan tentang pendapat Prof… [Baca Lagi]

Survival Tips Bila Semua Barang Naik! Survival Tips Bila Semua Barang Naik!

Harga barang naik!

  “ Doktor, boleh tak tulis surat untuk saya dapatkan wang kebajikan untuk anak saudara saya… [Baca Lagi]

Harga barang naik! Harga barang naik!
Himmah Hari-Rehat-Rest-Day

Usahlah Terlalu Banyak Berehat…

Oleh: Pak Syed   Ketika kita meniti era era kebangkitan dakwah ini, ada disana satu mentaliti yang sangat bahaya yang sering diperingatkan oleh… more »

Ad-Deen take_my_hand

Jika aku memegang tanganmu, sudikah dirimu kembali semula?

Setiap kali aku melihat dirimu penuh minat. Hanya satu yang sering berada di benakku, ‘ Aku mahu kau bersama dakwah ini.’   Hanya… more »

Oase Iman tumblr_lm4aasn3d71qbheu6

Apabila things go wrong…

  Apa yang saya belajar dalam kehidupan ini adalah….   letakkan hati dan cintamu pada ALlah.   Itu dahulu daripada cinta kepada manusia… more »

Himmah thanks_my_friend_by_dragonfly113-d37jckl-560x373

Kau terlalu istimewa!

  Sudahkah anda merasai syurga yang semerbak harumnya di dunia? Jika belum, janganlah anda putus asa mencarinya. Jika anda sudah menemuinya, corakkanlah warna-warna… more »

Himmah ikhlas25

Hati-hati dengan niatmu

                Assalamualaikum. Hati-hati dalam memilih niatmu! Atas dasar apa kau memilih jalan ini? Apa motivasinya? Sewaktu… more »

Bahan Tarbiyah path

Kita dan Islam

Ustaz Fathi Yakan di dalam kitabnya, Maza Ya’ni Intima-i Li al-Islam, telah menyatakan bahawa di dunia ini terdapat tiga kategori manusia: Kategori Pertama… more »

Tsaqafah map6

9 Faktor Islam Akan Menguasai Dunia!

Kita harus yakin bahawa masa depan adalah milik Islam. Islam diturunkan Allah SWT dan Dia sahajalah yang paling ampuh dan mampu menyusun urusan… more »

Tsaqafah Energy_within_by_ink1992

Di Malaysia- kunci untuk istiqamah

Mak saya selalu sebut bila saya balik Malaysia..   ‘Ingat Malaysia ini macam kat UK ke semua benda cepat je dan senang je… more »

Featured flowers

Akhi Ukhti Fantasia

      ‘ Tuhan, andai benar satu hari akan kau serahkan diriku buat seorang Adam, biarlah dia seorang yang punya fikrah yang… more »

Hidayah mecca-masjid-kt

Untukmu Adikku

Salam bukan saya sengaja untuk tidak menulis. Tapi perlu utamakan penulisan yang telah diamanahkan demi memastikan setiap bulan majalah Jom! dapat dikeluarkan. Ini… more »

Featured DLWC-21

DLWC, PAK CIK LIN DAN KITA

  Belum ada lagi dalam sejarah, dalam lipatan sirah ketamadunan manusia dan susur galur raja-raja Melayu, seorang pahlawan yang kemenangannya dalam pertarungan dijanjikan… more »

Featured Kartun-husnuzhon-300x280

‘IZZAH VS ZHONN

Saya tidak tahu mahu mulakan dari mana. Tetapi, saya harus katakan bahawa penularan penyakit ini semakin mencederakan hati dan membuatkan telinga saya bernanah.… more »

Tsaqafah kumpulan risalah HAB jilid 1-500x500

Dakwatuna

Apabila dikatakan tentang dakwah, Imam Hassan al-Banna telah menggariskan beberapa ciri dakwah ikhwan yang ringkas dan tepat untuk kita laksanakan 1) Terus-terang (… more »

Inspirasi Dakwah 2yulfd0

Malu melihat wajah isterinya…

The Husband Who Was Too Shy To Look At His Wife This story was recounted by Prof. Khalid Al-Jubeir, consulting cardiovascular surgeon, in… more »

Himmah perlu-dawah

Tabuk Dahulu dan “Tabuk” Hari Ini

Pernah membaca tentang kisah perang tabuk saudaraku? Sebuah peperangan yang tenteranya diberi nama jaisyul ‘usrah atau pasukan yang dibentuk di saat kesusahan. Perang… more »

Karya muhammad

Poem: Of the Chosen One

There are times when I feel down, There are times when everything makes me frown, And when the load is piled up, It’s… more »

Ruhiyah tumblr_m6istxKON01qltvmgo1_500

Tupperware Ramadhan

    “Cik Nurul pernah dengar pasal Tupperware?” Doktor yang merawat saya tiba-tiba bertanya lalu mengeluarkan katalog Tupperware. Hairan juga.   “Err, dah… more »

Ruhiyah ramadhan

Ihya’ Ramadhan!

Assalamualaikum wbt, InsyaAllah nak share pengisian yang disampaikan berkenaan Ihya’ Ramadan yang bertempat di Beit Amru, Madinah Nasr Berdasarkan ayat 2:183, firman Allah… more »

Featured 541572_455943507758381_1844921979_n

10 Cara Menyambut Ramadhan

  Petikan ikhwan online   Bagaimanakah cara terbaik menyambut ketibaan bulan yang mulia ini? Hal ini supaya seorang muslim itu tidak leka di… more »

Himmah 250345_10150202389742838_817467837_7024623_5214580_n

Ingat-ingatlah nikmat kasih sayang ini.

Saudaraku, Melangkahlah terus di sini. Kita lanjutkan langkah-langkah dahulu dan kemarin itu. Dengan terus menapaki jalan ini, tanpa berhenti. Renungkan, perjalanan kita ini,… more »

Ruhiyah antdd9

Kata-kata yang ikhlas akan sampai kepada jiwa yang ikhlas.

Pernahkah kita terfikir, mengapa sesuatu yang kita kata atau tulis seolah-olah tidak memberi kesan kepada orang yang mendengar atau membacanya? Pernahkah kita terfikir,… more »

Inspirasi Dakwah yq

Dr Yusuf Qardawi: Hari-hariku di Penjara Perang

Dr Yusuf Qardawi: Hari-hariku di Penjara Perang                 Satu tahun lebih aku tinggal di salah satu sel penjara militer. Di sebuah kamar sempit,… more »

Inspirasi Dakwah Perjuangan

Sebuah Perjuangan Kehidupan

Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan aku dengan iman & islam yang teramat bernilai ini. Dialah yang telah menciptakan alam ini dengan… more »

Fiqh Dakwah doing-dakwah

Doing Da’wah? No worries~

Dengan nama ALLAH yang Maha Pengasih Maha Penyayang Sedia untuk segala macam-macam Macam-macam 1 : ‘Baju diorang ni tak up-to-date langsung. Takde style.… more »

Himmah lupa

Lupa Siapa Kita

Singa Yang DikijangkanMasih ingat kisah sang singa yang tersesat lalu akhirnya hidup bersama kawanan kijang, melakukan akitivti yang kijang lakukan? Kisah ini adalah… more »

Karya who-am-i

Siapalah aku jika hendak dibandingkan dengan mereka…

Di saat diri sedang bersungguh-sungguh dalam mencari redha Ilahi, Tatkala itulah Tuhan datang menguji, Namun hati ini sentiasa pasti bahawa ada sesuatu yang… more »

Featured love

Takkan berkumpul dua perkara dalam satu hati…

Terkadang, kita mahu menjadi baik, tapi seringkali kita kalah dengan desakan hati kita sendiri.. Berkata seorang ulama; Bagaimana akan dapat terangnya hati seseorang… more »

Featured TandaSoal

Perlukan Pelakon Tambahan

Bismillahirrahmanirrahim. Segala puji bagi Allah yang mengeluarkan siang dari malam dan memberi petunjuk. Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w., keluarga… more »

Bahan Tarbiyah diary

Diari Mutarabbi 2: Apakah Kunci Kepada Taujih Kita?

Di dalam diari mutarabbi yang lepas, kita telah memahami bahawa medan tarbiyyah amat luas di mana para dai’e pasti boleh mendapat manfaat dari… more »

Akhlak love

Gadh-dhul bashar

Bismillahirrahmanirrahim   Bak kata Bruno Mars : “her eyes, her eyes, make the stars look like they’re not shining” R Azmi pula kata… more »