Ad-Deen from_a_child_by_shahirah

7 Indikator Kebahagiaan Dunia

Diadaptasi dari sebuah artikel tarbiah. Ibnu Abbas ra. adalah salah seorang sahabat Nabi SAW yang sangat taat dalam menjaga dan melayani Rasulullah SAW.… more »

buah fikiran 1621741_683966951647300_1698914829_n

Majalah JOM selepas 2 tahun.

Salam, Apabila terkenangkan apa yang berlaku semenjak dua tahun yang lalu, sering terkuntum senyuman tersendiri di bibir dan wajahku. Balik dari UK sahaja… more »

dedikasi trepass

Adikku, bersabarlah

Salam   Saya bertemu lagi dengan seorang adik yang mengingatkan saya semula akan kepentingan saya menulis di sini.   Jujurnya saya memang rasa… more »

buah fikiran harga-barang

Survival Tips Bila Semua Barang Naik!

Salam   Saya terpanggil untuk menulis apabila ada yang berkongsikan tentang pendapat Prof Muhaya ketika beliau menyatakan pendiriannya tentang harga tol yang naik.… more »

Alam Islami

Harga barang naik!

  “ Doktor, boleh tak tulis surat untuk saya dapatkan wang kebajikan untuk anak saudara saya ini?”   Anak saudaranya lahir dengan penyakit… more »

Inspirasi Dakwah

Detik tarbiyah yang kita rindui

Detik tarbiyah yang kita rindui Salam, baiklah, saya terima saranan untuk kekal menulis di sini. iALlah saya akan cuba menulis di kedua2nya supaya akhirnya… more »

Himmah Tarik_ibn_Ziyad_-_

Musuh kepada ‘Yang Terbaik’

Sudah lama ingin saya membaca buku itu.   Tulisan Jim Collins. Terjual 3 juta naskhah di seluruh dunia dan di dalam pelbagai bahasa.… more »

Oase Iman Say-bye-to-exam-jitters

Saya akan menulis lagi..

Salam   sayu apabila beberapa orang adik bertanya, ‘ Akak, bila nak update blog?’   MasyaAllah, how I love to write but my… more »

Himmah Halaqoh

Mengapa aku rasa kurang ditarbiyah?

Di satu pertemuan kami, seorang ukhti mengungkapkan:   ‘ Ana tak tahu di mana tahap tarbiyah ana sekarang. Dua minggu lepas ketika ana… more »

Inspirasi Dakwah jalan-panjang-dakwah-300x215

Why we choose this path

Salam   Buat adikku, maaf kerana mengambil masa begitu lama untuk membalas. Terasa sangat masa-masa di Malaysia amat mencengkam. Dahulu dua tiga perkara… more »

Ad-Deen 204489_618973984788665_132177372_o

Moga himmah kita selalu bernyala-nyala

Salam Apa khabar Ramadhan anda semua? Memang sukar untuk kita menyisihkan sisa waktu yang ada kerana ternyata di bulan Ramadhan ini, setiap waktu… more »

Tsaqafah 969454_600909483261782_1218015352_n

JOM: Apa yang kami cari

Salam Begitu ramai sekali kiriman artikel yang kami terima saban hari di pihak editorial. Ada yang saya sempat baca semuanya. Ada yang baca… more »

Inspirasi Dakwah Belajar Menulis Sejak Dini

Aku juga ingin menulis buku

Salam sudah lama orang memintaku menulis buku. Sudah 5-6 tahun barangkali. Hasrat itu sering menjadi dendam yang tidak tertunai. Hanya kerana aku tidak… more »

Ad-Deen Kereta doktor dan kereta ustaz? heh

Sebuah harapan baru part 2

Pelik tak jika kita melihat parti-parti yang mahu memerintah negara ini mengumumkan calon-calon berusia 35 tahun ke bawah tapi tidak ada seorang pun… more »

Ad-Deen PRU-13-Pilihan-Raya-Umum-Malaysia

Sebuah harapan baru part 1

Ada sebabnya mengapa website ini sunyi dari update.   Rata-rata teman rapat saya sering menyindir sinis kerana amat jarang sekali mengupdate wajah ini.… more »

Inspirasi Dakwah Perubatan Islam

Sebuah mimpi yang kita cita-citakan

Dahulu, generasi ayahanda kita sangat mengimpikan sebuah bangunan yang mampu menaungi kehidupan dan pekerjaan mereka.   Mereka mahu berada dalam sebuah organisasi yang… more »

Inspirasi Dakwah 532210_385948588141486_2114198878_n

Sebuah kefahaman

Salam   afwan kerana sudah lama tidak menitipkan tulisan di sini. Pembikinan website baru sendiri mengambil masa dan banyak juga amanah lain yang… more »

Ad-Deen 665363_460001234050177_1490396842_o

A person, who are able to shine your way..

Sorry for the not updating for quite sometimes.   Many things had happened in my life, and I don’t want my swamp of… more »

Tsaqafah sustainability - new life

Let me open a new leaf

Salam   ramai yang bertanya kenapa wordpress dah diprivatekan. Banyak entri2 lama yang mahu dibaca dan ditenung selalu. ( itulah, sapa suruh tak… more »

Himmah jalandakwah1_400

Memaknai jalan dakwah ini

Kehidupan ini, terlalu banyak rencamnya.   Lagi lama kita hidup, lagi ramai orang kita temui, kita dapat melihat filem dan video kehidupan yang… more »

Alam Islami palestin

Kronologi Pergolakan Di Mesir

[KRONOLOGI PERGOLAKAN DI MESIR] 22 November 2012 | Khamis :Dr Morsi telah membuat 6 keputusan besar yang menakutkan saki baki rejim Mubarak dan… more »

Fiqh Dakwah palestine_man_by_akings

Nasihat buat kader dakwah

Nasehat Syeikh Jum’ah Amin untuk kader dakwah: -Jangan terlalu fokus dengan sebab-sebab materi untuk mencapai kemenangan, tapi kurang fokus pada رَبُّ الْاَسْبَاب “Rabbul… more »

Alam Islami a24

Berita dari akhbar Mesir: Serangan Berani Mati di Gaza

Aslm 1. Setelah enam tahun berlalunya serangan berani syahid( penyerangnya akhirnya terkorban syahid) yg berlaku pada tahun 2006 yang mengorbankan 9 yahudi dan… more »

Himmah ilustrasi-hijrah_thumb-copy

Sebuah hijrah

Dahulu…. Hijrah adalah satu perkara yang amat sukar. Berpindah ke dunia yang asing, yang  tidak mereka ketahui apakah yang bakal mereka temui di… more »

Ad-Deen wukuf

Rabbaniyah di 10 Hari Bulan Dzulhijjah

Oleh: Fadhilatul Ustadz Muhammad Hamid Aliwah   ‫الحمد لله وحده، والصلاة والسلام على من لا نبي بعده؛ سيدنا محمد بن عبد الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه، وبعد..   Hari-hari hilal bulan Dzulhijjah menemui kita. Hari-hari musim kebaikan kembali menghampiri kita. Bulan… more »

Inspirasi Dakwah community-1[4]

Oh Usrahku!

Ok, saya teringin nak tulis macam auni dan APG kalau sentuh bab-bab usrah dan dakwah. Saya rasa penulisan saya skema dan ketinggalan zaman… more »

Sajak Perjuangan Hidup

Sebuah puisi untukmu

  Aku masih ingat di waktu keringat kita kering, di sapu lebatnya mata air yang jatuh ke bumi   aku masih ingat pada… more »

Tsaqafah doctor-clip-art-16

Update tentang doktor dan bakal doktor

Salam   disebabkan saya doktor, i think, all medical students and future doctors need to know this very important message.   Study very… more »

Ad-Deen take_my_hand

Jika aku memegang tanganmu, sudikah dirimu kembali semula?

Setiap kali aku melihat dirimu penuh minat. Hanya satu yang sering berada di benakku, ‘ Aku mahu kau bersama dakwah ini.’   Hanya… more »

Oase Iman tumblr_lm4aasn3d71qbheu6

Apabila things go wrong…

  Apa yang saya belajar dalam kehidupan ini adalah….   letakkan hati dan cintamu pada ALlah.   Itu dahulu daripada cinta kepada manusia… more »